Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ciasteczka paluchy wiedźmy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niesamowicie kruche i maślane ciasteczka, które oprócz smaku wyróżniają się wyglądem. Wyglądają efektownie.

Ciasteczka paluchy wiedźmy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka paluchy wiedźmy

Ciasteczka:

  • 110g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki (nie co więcej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru (czubatych)
  • 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka paluchy wiedźmy

Ciasto:

Ciasteczka paluchy wiedźmy
Zpodanych proporcji wyjdzie 30 sztuk ciasteczek.

Wszystkie składniki na ciasto posiekać i za pomocą dłoni szybko zagnieść.
Z całość uformować kul, którą należy owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na mniej więcej 30 minut.

Formowanie ciastek:

Ciasteczka paluchy wiedźmy
Migdały powinny być ze skórką i należy przeciąć je wzdłuż.

Z zimnego ciasta uformować wałeczki, które przypominają ludzkie palce. Powinny być odrobinę mniejsze, ponieważ podczas pieczenia trochę urosną.
Na końcu każdego palca wetknąć połowę migdała a ostrzem noża zrobić nacięcia.

Pieczenie:

Ciasteczka paluchy wiedźmy
Należy uważać, aby ciasteczka się nie przypaliły.

Przed pieczeniem ciastka schłodzić w lodówce.
Piec około 12 minut w 190 stopniach.

Lukier i zdobienie:

Ciasteczka paluchy wiedźmy
Można użyć gotowego lukru spożywczego.

Cukier dokładnie utrzeć z czerwonym sokiem.
Z ciastek (ostudzonych) delikatnie usunąć migdały, puste miejsce posmarować lukrem i ponownie umieścić paznokcie.