Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Kakaowe gofry z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Troszkę inna odmiana gofrów - przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom czekoladowych smaków. Dodatek gruszki powoduje, że gofry są mięciutkie i soczyste.

Kakaowe gofry z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe gofry z gruszką

 

  • 1 szkl kefiru albo kwaśnego mleka
  • 1 szkl świeżego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 duże jajka
  • 2-3 łyżki oleju orzechowego
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2-3 dojrzałe gruszki

Sposób przygotowania:

Kakaowe gofry z gruszką
Do miski wybić dwa jajka, dodać szczyptę soli, mleko, olej oraz cukier migdałowy. Dosypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować na gęste ciasto. Dodać kakao. Następnie obrać dojrzałe aromatyczne gruszki i zetrzeć na największych oczkach tarki. Dodać do ciasta i wymieszać. Gdyby ciasto stało się zbyt rzadkie, dodać nieco mąki.

Rozgrzać gofrownicę, porcjami nakładać ciasto i piec 3-5 minut w zależności od mocy urządzenia.



Podawać z twarożkiem waniliowym albo z dowolnym kremowym jogurtem.
Kakaowe gofry z gruszką
Gotowe ciasto kakaowe z gruszkami piec kilka minut.
Kakaowe gofry z gruszką
Ciasto kakaowe dokładnie wymieszać, rozgrzać gofrownicę.
Kakaowe gofry z gruszką
Do gotowego kakaowego ciasta dodać utarte gruszki.
Kakaowe gofry z gruszką
Wszystkie składniki mokre połączyć z suchymi i zmiksować.