Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Mini rogaliki z powidłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo kruche rogaliki z powidłem. Idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Są łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba dużo składników.

Mini rogaliki z powidłem

Składniki:

Mini rogaliki z powidłem

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • około 15 dag powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Mini rogaliki z powidłem
1. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

2. Formowanie rogalików: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą talerza deserowego wycinamy koła, każde koło kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję powidła, zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wykończenia składników.

3. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25-30 minut

4. Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło 2 spore blaszki.