Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Hekele / śląska sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śląska sałatka śledziowa ( Hekele ) - to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie jak i w czasie postu - potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka lub jako pasta w wersji zmielonej.

Hekele / śląska sałatka śledziowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hekele / śląska sałatka śledziowa

 

  • 6 podwędzonych solonych płatów śledziowych (Matias / 400 g.)
  • 6 jajek (ugotować na twardo / pokroić w kostkę)
  • 2 kiszone ogórki (pokroić w drobną kostkę)
  • 1 średnia cebula (pokroić w kostkę)
  • 1 łyżka kaparów (posiekać na cząstki)
  • musztarda (około 1 łyżki)
  • przyprawy: pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Hekele / śląska sałatka śledziowa
► Matiasy solone ( jak są mocno solone / moje nie trzeba było ) moczyć co najmniej przez 3 godziny w zimnej wodzie, później opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty śledziowe pokroić w drobną kostkę.

► Pokrojone tuszki włożyć do naczynia, dodać ogórki, jajka, cebulę, kapary i musztardę. Sałatkę doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki, aby przeszła aromatem i smakiem składników.
Hekele / śląska sałatka śledziowa
Sałatkę doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki, aby przeszła aromatem i smakiem składników.
Hekele / śląska sałatka śledziowa
Płaty śledziowe pokroić w drobną kostkę – przygotować ogórki, jajka, cebulę, kapary i musztardę.
Hekele / śląska sałatka śledziowa
Matiasy solone ( jak są mocno solone / moje nie trzeba było ) moczyć co najmniej przez 3 godziny w zimnej wodzie.