Pożywna sałatka sprawdzi się w każdej sytuacji jako przystawka na przyjęciu, imprezie rodzinnej lub domówce w gronie znajomych, a także jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Sałatka wspaniale pasuje zarówno na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

Sałatki smaczne i szybki w przygotowaniu. Śledź to jeden z ulubionych przez Polaków dodatków do sałatki.  Podobnie jak karp, śledź jest rybą pełną składników odżywczych - witamin i mikroelementów oraz źródłem kwasów nienasyconych. Należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi. 

Śledziową sałatkę możemy przygotować na wiele sposób . Najpopularniejszą sałatką śledziową jest ta "pod pierzynką" z dużą ilością śledzi, ziemniaków, żółtego sera, buraczków, cebuli, ogórków i majonezu. Kolorowa, warstwowa najlepiej wygląda przygotowana w przezroczystym naczyniu, wtedy dokładnie widać jej warstwy i „pierzynkę” z żółtego sera i majonezu. 

Na słodko z dodatkiem pomarańczy, mandarynek i rodzynek, śledziowa sałatka również będzie smakowała dobrze, wytrawna z pieczarkami, papryką i porem, fasolką szparagową także znajdzie swoich fanów.
Sałatka warstwowa ze śledziem

Sałatka warstwowa ze śledziem

Sałatka śledziowa często przygotowywana jest na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Dekoracyjne walory kolorowego przekładańca idealnie sprawdzają się w sałatce rybnej. Ważne jest, by śledzie dobrze wypłukać z nadmiaru soli. Najlepiej użyć w tym celu zimnej wody lub mleka. Sałatka warstwowa doskonale smakuje, gdy dodane zostaną do niej śledzie w zalewie octowej, np. matiasy. Wówczas dla złagodzenia smaku warto dodać kukurydzę, brokuły, ziemniaki, czerwoną fasolę lub buraczki. Śledzie w sałatce idealnie komponują się z sosami śmietanowymi oraz oliwą. 

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Jajka do sałatki można ugotować na twardo i oddzielając białka od żółtek – białka posiekać w drobną kostkę i ułożyć warstwami, natomiast żółtka wykorzystać do przygotowania sosu, np. aioli lub majonezu domowej roboty. Jajka wyśmienicie dopełniają swoim smakiem inne składniki, np. szpinak, por, śledzie, szynka oraz kukurydza.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Śledzie

Śledzie

Śledzie są bardzo popularną przekąską, która pojawia się nie tylko na świątecznym stole, ale również na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Śledzie mogą być podane w różnej postaci: z cebulką, marynowane w occie lub oleju, z jabłkiem i musztardą francuską, z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi czy z sosem tatarskim. Popularne są również sałatki śledziowe (z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i kminkiem; z marynowaną papryką i czerwoną cebulą) oraz tatary ze śledzia.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Do przygotowania koreczków śledziowych wykorzystuje się solone płaty śledziowe, białą cebulę, kiszone ogórki, czerwoną paprykę, ocet, wodę, cukier i przyprawy (sól, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy). Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy, którą gotuje się około 5 minut. Śledzie namacza się w wodzie, odsącza i nadziewa (ogórek, papryka, cebula). Całość zawija się na kształt koreczków i spina za pomocą wykałaczki. Przygotowane koreczki umieszcza się w zalewie i odstawia do lodówki.

Wigilia

Wigilia

Tradycyjne potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, to: barszcz czerwony z uszkami, kluski z makiem, pierogi z grzybami, karp smażony i ryba po grecku. Śledzie na Wigilię podaje się z cebulą i olejem lub np. w sałatce. Pierogi wigilijne przygotowuje się z kapustą i grzybami i serwuje oblane tłuszczem ze skwarkami. Na Święta Bożego Narodzenia piecze się słodkie desery. Ciasta wigilijne to np. makowiec z białym lukrem, sernik z brzoskwiniami lub piernik z miodem.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka śledziowa

Znaleźliśmy 1004 przepisów w kategorii Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

ziutula ziutula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: