kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Herbata z mandarynka i pigwowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna korzenna herbata z owocami nieodzownie kojarzy się z zimowymi wieczorami. Nie tylko doskonale smakuje i dostarcza witaminy C ale też znakomicie poprawia nastrój :)

Herbata z mandarynka i pigwowcem

Składniki:

Herbata z mandarynka i pigwowcem

podstawowe

  • 2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
  • mandarynka 2 szt.
  • pigwowiec 2szt (lub 1 mała pigwa)
  • anyż gwieździsty 1 szt.
  • goździki 5-6 szt
  • opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie
  • opcjonalnie gałązka rozmarynu lub listek laurowy

Sposób przygotowania:

Herbata z mandarynka i pigwowcem
Herbatę zaparzyć razem z goździkami i anyżem w dzbanku. Dodać ćwiartki sparzonych mandarynek i plasterki pigwowca. Herbatę można dosłodzić wedle uznania cukrem lub miodem, pamiętając o tym , żeby miodu nie dodawać do wrzątku bo straci swoje zdrowotne właściwości.

Rozlać do szklanek razem z przyprawami i owocami. Opcjonalni można dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub listek laurowy.