Sposób przygotowania:
Hiram skandynawski
Obrany, umyty i pokrojony rabarbar przekładam do rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaję stary na drobnych oczkach tarki świeży imbir, otarta skórkę z dokładnie umytej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny i cukier trzcinowy. Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia zagotowuję, a następnie smażę na wolnym ogniu bez pokrywy, mieszając od czasu do czasu. Smażę tak długo, aż uzyskam odpowiednio gęstą konsystencję. Gotową konfiturę przechowuję w lodówce lub przekładam do słoików i pasteryzuję. *hiram warto zrobić z czerwonej odmiany rabarbaru, będzie miał wtedy ładniejszy kolor *ja swój hiram zmiksowałam blenderem, ale nie jest to konieczne *źródło: "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" Jan Rogala *przepis podaję z moimi zmianami.
marietta