anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Hiram skandynawski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Hiram skandynawski, to słodko -pikantna konfitura z rabarbaru. Zaskakująco smaczne połączenie smaków: kwaśnego, słodkiego i pikantnego. Całość idealnie zrównoważona.

Hiram skandynawski

Składniki:

Hiram skandynawski

 

  • rabarbar – 1 kg
  • cukier trzcinowy – 800 g
  • starty świeży imbir – 3 łyżki
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżka
  • skórka otarta z cytryny – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Hiram skandynawski
Obrany, umyty i pokrojony rabarbar przekładam do rondla z nieprzywierającym dnem. Dodaję stary na drobnych oczkach tarki świeży imbir, otarta skórkę z dokładnie umytej cytryny, dwie łyżki soku z cytryny i cukier trzcinowy. Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia zagotowuję, a następnie smażę na wolnym ogniu bez pokrywy, mieszając od czasu do czasu. Smażę tak długo, aż uzyskam odpowiednio gęstą konsystencję. Gotową konfiturę przechowuję w lodówce lub przekładam do słoików i pasteryzuję. *hiram warto zrobić z czerwonej odmiany rabarbaru, będzie miał wtedy ładniejszy kolor *ja swój hiram zmiksowałam blenderem, ale nie jest to konieczne *źródło: "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" Jan Rogala *przepis podaję z moimi zmianami.