Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem, gruszka i bezą
Ciasto: W misce wymieszać cukier z przesianą mąkę. Dodać sól. Do mieszanki suchych składników dodać kawałki masła i rozetrzeć wszystko w palcach. Dodać żółtko i jajka i zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Następnie wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm i przenieść na formę (najwygodniej owinąć ciasto wokół wałka a następnie delikatnie rozwinąć na foremce - ja używam formy silikonowej,zwykłą przygotować tak jak zwykle do pieczenia ciasta). Docisnąć ciasto do dna i boków. Nadmiar oderwać lub odkroić. Obficie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec 10 minut.
Przełożenie: Konfiturę podgrzać aby stała się płynna. Rabarbar umyć,osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Gruszkę umyć obrać, pozbawić nasion i pokroić w średnią kostkę. Owoce przełożyć do miski,dodać cukier i dobrze wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto i rozsmarować konfiturę. Wyłożyć równomiernie owoce.
Beza: Białka ubić i stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż masa będzie delikatnie spływać z końcówki miksera. Łyżką nakładać bezę na owoce aż całkowicie pokryje ona owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec aż beza będzie złota ( u mnie trwało to niecałe 20 minut). Wyjąć z piekarnika. Całkowicie wystudzić i delikatnie wyjąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Następnie wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm i przenieść na formę (najwygodniej owinąć ciasto wokół wałka a następnie delikatnie rozwinąć na foremce - ja używam formy silikonowej,zwykłą przygotować tak jak zwykle do pieczenia ciasta). Docisnąć ciasto do dna i boków. Nadmiar oderwać lub odkroić. Obficie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec 10 minut.
Przełożenie: Konfiturę podgrzać aby stała się płynna. Rabarbar umyć,osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Gruszkę umyć obrać, pozbawić nasion i pokroić w średnią kostkę. Owoce przełożyć do miski,dodać cukier i dobrze wymieszać. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto i rozsmarować konfiturę. Wyłożyć równomiernie owoce.
Beza: Białka ubić i stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż masa będzie delikatnie spływać z końcówki miksera. Łyżką nakładać bezę na owoce aż całkowicie pokryje ona owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec aż beza będzie złota ( u mnie trwało to niecałe 20 minut). Wyjąć z piekarnika. Całkowicie wystudzić i delikatnie wyjąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
misia5
monikaT83
edytaha
monikaT83