wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, lekko kwaśna konfitura!!!

Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń

 

  • 30 dag rabarbaru
  • 70 dag brzoswkiń bez pestek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • przyprawa do dań słodkich

Sposób przygotowania:

Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń
Owoce obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić jedną pokrojoną brzoswkinię , podsmażyć na maśle z dodatkiem dwóch łyżek wody, cukru, dusić do uzyskania gęstej konsystencji, często mieszając, po koniec dodać odłożoną 1 brzoskwinię, cukier waniliowy, przyprawę do dań słodkich, dusić do miękkości brzoskwinii.

.


Gotową konfiturę włożyć do dwóch wyparzonych słoików 0,25l, zakręcić, odstawić do wystudzenia.
Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń
Owoce pokroić w kosteczkę, podsmażyć z dodatkiem masła, cukru i wody.
Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń
Dusić do uzyskania gęstej konsystencji - aby kropla szbko krzepnęła.
Konfitura z rabarbaru i brzoswkiń
Gotową konfiturę wyłożyć do słoików, zakręcić, odstawić do wystudzenia.