Sposób przygotowania:
Bułeczki z konfiturą z rabarbaru
Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośnięcia zaczyn aż drożdże urosną. Później dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru. Bułeczki odstawiam do wyrośnięcia. Każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną.
edytaha
mysza75
Bierz Edyta wszystkie, ja nie jem więc wydaje :-)
gosia56
To i może jedna dla mnie ?proszę;)
edytaha
Hihi, ja też ostatnio staram się ograniczać, ale co tam, czasem trzeba zaspokoić zachciankę na taki smakołyk :)