mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułeczki z konfiturą z rabarbaru

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bułeczki drożdżowe nadziewane rabarbarem polecam do kawy i nie tylko :-)

Bułeczki  z konfiturą z rabarbaru Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z konfiturą z rabarbaru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z konfiturą z rabarbaru
Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośnięcia zaczyn aż drożdże urosną. Później dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru. Bułeczki odstawiam do wyrośnięcia. Każdą bułkę przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną.
Bułeczki  z konfiturą z rabarbaru
ciasto drożdżowe wyrobione rośnie w cieple
Bułeczki  z konfiturą z rabarbaru
Bułeczki formowane z nadzieniem z rabarbaru
Bułeczki  z konfiturą z rabarbaru
Bułeczki gotowena blasze rosną przed pieczeniem