angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Hiszpańska czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka zupa na lato, kiedy nie ma za dużo czasu na przygotowanie obiadu

Hiszpańska czosnkowa

Składniki:

Hiszpańska czosnkowa

 

  • 4 kromki bułki paryskiej
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Hiszpańska czosnkowa
Czosnek obrać, pokroić i rozetrzeć z solą. W szerokim garnku, rozgrzać oliwę, dodać czosnek, wymieszać, włożyć kromki bułki, na małym ogniu podsmażyć je z jednej strony. Kromki posypać papryką zalać 4 szklankami zimnej wody, zagotować i jeszcze gotować 4 min. Doprawić zupę solą i pieprzem. Garnek zestawić z ognia. Do łyżki wazowej kolejno wbijać jajka i delikatnie wkładać je do gorącej zupy, zanurzając w niej łyżkę. Ponownie postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać aż jajka się zetną. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem.

Tagi:

jajko jajka