SUPERPRZEPIS

Zupa serowo-czosnkowa

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zupa serowo-czosnkowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna kremowa zupa z czosnkiem i serem. Ilość czosnku zalezy od naszego smaku. Ser najlepszy dojrzewający typu cheddar, parmezan, pecorinno które sa ostrzejsze w smaku.

Składniki:

Zupa serowo-czosnkowa

 

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 700 g obranych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 150 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa serowo-czosnkowa
Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Obrane ziemniaki także pokroić w niedużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać także tymianek. Gotować aż warzywa będa miękkie.

W międzyczasie sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać starte sery. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotowac aby sery się rozpuściły.

Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą.

Podawać z grzankami.
Zupa serowo-czosnkowa
Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Obrane ziemniaki także pokroić w niedużą kostkę.
Zupa serowo-czosnkowa
W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.
Zupa serowo-czosnkowa
Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać także tymianek. Gotować aż warzywa będa miękkie.
Zupa serowo-czosnkowa
Sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać starte sery. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotowac aby sery się rozpuściły.