misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Holenderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasteczka do kawy.....

Holenderki

Składniki:

Holenderki

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 12,5 dag masła
  • jajo
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • DO DEKORACJI:
  • 5 dag posiekanych migdałów lub orzechów
  • białko
  • 5 dag grubego cukru

 

Sposób przygotowania:

Holenderki
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na placek grubości 5 mm. Wycinać z ciasta gwiazdki, wianuszki i serduszka. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posypanej mąką. Posmarować białkiem, posypać cukrem i orzechami lub migdałami. Piec 20 minut w temp 190-200stC.

Tagi:

ciasto