marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Holenderskie wianuszki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na stolnicy wyrobić kruche ciasto,zagnieść i dać do schłodzenia. Potem rozwałkować i wykrawać podwójne kółka,posypywać cu- -krem i piec 25 m

Holenderskie wianuszki.

Składniki:

Holenderskie wianuszki.

 

  • 200 g.mąki pszennej krupczatki,
  • 100 g.masła,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietanki 18%,
  • 1 łyżeczka soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta,
  • gruby cukier kryształ na posypkę.

Sposób przygotowania:

Holenderskie wianuszki.
Na stolnicę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,ma-
-sło,wbić żółtka,dać cukier,cukier waniliowy,sól,szklankę śmietanki
oraz wyrobić i zagnieść.Dać do schłodzenia na pól godziny,natrzeć
blachę tłuszczem roślinnym,wysypać bułką tartą.Rozgrzać piekarnik do 180-200 st.C,a ciasto wyjąć i rozwałkować i wykrawać
wianuszki-jedno kółko kieliszkiem,a drugie foremką-kwiatek.Grub-
-ym cukrem kryształem posypywać wykrojone ciastka,palcami
wciskając cukier.Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i
wsuwać do piekarnika.Piec 20-25 min.Po upieczeniu wystudzić i
podawać na deser.

Tagi:

tarta