-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Oliebollen - pączki holenderskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oliebol to tradycyjna holenderska słodkość podawana na sylwestra. W Polsce jest znany jako "pączek holenderski". Gorąco polecam!

Oliebollen - pączki holenderskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oliebollen - pączki holenderskie

 

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:
  • 15g świeżych drożdży
  • 125ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Pozostałe składniki ciasta:
  • 350 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1 całe jajko kurze
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 średnie jabłko
  • Dodatkowo:
  • cukier puder + pół łyżeczki cynamonu do obtoczenia
  • 2 kostki smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

Oliebollen - pączki holenderskie
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 125ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana". Przygotowanie ciasta: W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Jajko rozbełtujemy wraz z cukrem w innej miseczce i przelewamy do mąki. Dodajemy także wódkę, skórkę otartą z cytryny oraz kilka kropli aromatu cytrynowego. Do wszystkich składników przelewamy zaczyn i całość mieszamy łyżką. Następnie myjemy i obieramy jabłko i ścieramy je na tarce na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Dodajemy także żurawinę i rodzynki oraz dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Można mieszać łyżką albo rękami, ale ciasto jest dość kleiste, ma konsystencję ciasta na racuchy. Miskę nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Pączki będziemy kłaść na tłuszcz za pomocą dwóch łyżek, warto je co chwilę moczyć w smalcu. Na jedną łyżkę nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy kulkę, wkładamy na tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu. Wybornie smakują od razu-na ciepło, ale także następnego dnia. Smacznego!
Oliebollen - pączki holenderskie
1. Jajko rozbełtujemy wraz z cukrem. 2. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto wraz z gotowym zaczynem.
Oliebollen - pączki holenderskie
Do ciasta dodajemy suszoną żurawinę, rodzynki oraz utarte jabłko, całość dokładnie mieszamy.
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki kładziemy na rozgrzany tłuszcz przy pomocy łyżek i smażymy na złoty kolor.
Oliebollen - pączki holenderskie
Usmażone pączki układamy wyciągamy na papierowy ręcznik.