SUPERPRZEPIS

Brokułowa krem z mimolette

  • 8
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Brokułowa krem z mimolette Więcej zdjęć (5)

Ser holenderski mimolette jest dość drogi ale idealnie go może zastąpić w zupie topiony śmietankowy:)

Składniki:

Brokułowa krem z mimolette

 

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 200 gr sera mimolette
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 torebka mrożonych brokułów lub 1 świeży
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kucharku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Brokułowa krem z mimolette
Ziemniaki i cebulę obieramy ,kroimy w kostkę czosnek obieramy rozgniatamy widelcem,bulion doprowadzamy do wrzenia (ja robiłam na pozostałości z rosołu),ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię razem z cebulą i czosnkiem przesmażamy 7-8 minut ,po czym wrzucamy do bulionu ,wsypujemy kucharek i gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie,następnie wkładamy mrożone brokuły i gotujemy jeszcze 7 -10 minut.Jeżeli mamy świeżego brokuła wkładamy i gotujemy razem z ziemniakami .Ser ścieramy na tarce dodajemy do zupy,parę różyczek brokuła wyjmujemy do dekoracji a resztę miksujemy blenderem na krem. Nakładamy zupę na talerz polewamy troszkę słodkiej śmietanki dekorujemy brokułem. zupa jest pyszna i pożywna .Gorąco ja polecam:)
Brokułowa krem z mimolette
Ziemniaki cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie
Brokułowa krem z mimolette
przesmażone dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości
Brokułowa krem z mimolette
gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy mrożonego brokuła i jeszcze gotujemy parę minut
Brokułowa krem z mimolette
a następnie dodajemy starty ser i miksujemy na krem blenderem