Sposób przygotowania:
Holenderska tarta z jabłkamiciasto
Wszystkie składniki ugniatamy w misce, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
nadzienie
Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem cynamonem oraz rodzynkami.
przygotowanie i pieczenie
Nagrzać piekarnik do 180°C. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć ciasto i uklepać równomiernie na dnie i bokach formy. Nakładać nadzienie równomiernie łyżką na wierzch ciasta. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na około 2 mm grubości i pokroić na 1,5 cm paski.
Paski układać na jabłkach tak by utworzyły kratkę dociskając do brzegów ciasta. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.
karola25
Magdalena88
Marika-
martek81
Marika-
martek81 napisał(a):