kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Homar po irlandzku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Oh, odwagi, wychodzi całkiem całkiem...przepysznie-:)

Homar po irlandzku

Składniki:

Homar po irlandzku

 

  • 1 homar o wadze do 1 kg

 

 

  • pół filiżanki masła
  • pół filiżanki whisky
  • pół filiżanki kremówki 30%
  • sól, pieprz biały

 

Sposób przygotowania:

Homar po irlandzku
Największy problem większości osób to jak umordować poczciwca...miałam również dylemat moralny więc będąc na zakupach w pobliskim sklepie za jedyne 5.99f nabyłam mrożonego. Smak może i nie ten, nie wiem ale nie będzie mi się śnił po nocach [hipokrytka-:)]. Ale na wszelki wypadek, dla tych odważnych podam przepis oryginalny, lekko przeze mnie zmodyfikowany. No więc: @@@ żywego homara, może być również krab, wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Nastawiamy porządny gar wrzącej wody, solimy i wrzucamy śniętego już na szczęście zwierza głową na dół do bardzo wrzącej wody. Po 2 min wrzucamy koper i gotujemy kolejnych 10 min aż stanie się różowiutki. Wyciągamy homara z wody i przy pomocy specjalnych szczypiec lub jeśli tak jak ja nie mamy to przy pomocy nożyczek rozcinamy wzdłuż skórę homara na brzuchu i usuwamy skrzela, żołądek, wątrobę, jelito- taka czarną wstążeczkę biegnącą wzdłuż ciała. Sposobów na wydobycie mięsa z homara jest mnóstwo w internecie więc sobie odpuszczę. Kiedy już wydostaniemy mięsko ze skorupiaka, odkładamy je na bok. Nie wyrzucamy skorupy!!! Rozpuszczamy masło i wrzucamy nasze mięso z homara, na mały ogień na 3-4 min, dodajemy whisky, jeszcze minutkę, następnie kremówkę i doprawiamy solą i pieprzem. I już. Teraz pozostaje nam tylko zasiąść wraz ze swoją drugą połówką i kieliszkiem dobrego Chardonay oraz pachnącą świeżym masełkiem, gorącą bagietką i......niech się dzieje wola boska-:)) Dlaczego pisałam, aby nie wyrzucać skorupy? Zamroźmy ją. Jest świetną bazą do wywaru dla wszelkiego rodzaju zup rybnych!!! Nadaje im wspaniały smak i aromat. Wywar oczywiście należy przecedzić-:) Smacznego