Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Homar z koniakiem na porach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Owoce morza kojarzą się z eleganckimi i stylowymi przyjęciami. Nasi goście będą więc mogli zasmakować odrobiny luksusu...

Homar z koniakiem na porach

Składniki:

Homar z koniakiem na porach

 

  • 1 homar
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 kieliszek koniaku Otard
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i pieprz
  • Bulion

Sposób przygotowania:

Homar z koniakiem na porach
dzięki połączeniu dwóch smaków – homara i koniaku. Homara rozbierz tak, aby szczypce i odwłok zostawić do gotowania. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż homara, podsmaż. Na homara wlej koniak, zapal – powstanie zrumieniona powierzchnia. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut. Wyjmij homara, sos zagęść. Z warzyw ugotuj bulion, dodaj przyprawy, część homara gotuj w bulionie. Ugotowanego wyjmij ze skorupy i szczypiec, trzymaj w cieple. Pory pokrój w paseczki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Na talerzu ułóż lekko podsmażone pory, na nich ułóż mięso z homara, udekoruj korpusem i szczypcami, polej sosem.

Tagi:

homar