babol80

babol80

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Hongkoński rosołek z makaronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja wariacja na temat gorących zup z makaronem i innymi dodatkami podawanych w setkach restauracji w Hong Kongu.

Hongkoński rosołek z makaronem

Składniki:

Hongkoński rosołek z makaronem

 

  • Na 2 porcje

 

  • ok. pół litra wywaru z warzyw
  • 200g wołowiny
  • 150g makaronu ryżowego wstążki lub nitki
  • dymka
  • sos sojowy
  • chrzan wasabi

 

  • wywar:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • opalona nad palnikiem cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Hongkoński rosołek z makaronem
Wszystkie składniki zlać ok. 2 litrami zimnej wody, posolić, zagotować i gotować ok. pół godziny. Wyłowić warzywa i przyprawy. Niewykorzystany wywar świetnie się mrozi. Wołowinę pokroić na cieniusieńkie plasterki. Obsmażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po ok. minucie z każdej strony, aż się skarmelizuje. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Dymkę posiekać na plasterki.Podawać w miskach: Do bardzo gorącego wywaru dodać wołowinę i makaron, posypać dymką, doprawić do smaku sosem sojowym i chrzanem wasabi