Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Hot dog bezglutenowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i w zdrowszej domowej wersji hot dogi bezglutenowe. Przygotowane z ciasta bez jajek i drożdży :)

Hot dog bezglutenowy

Składniki:

Hot dog bezglutenowy

 

  • 75 g mąki z brązowego ryżu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g siemienia lnianego złocistego mielonego
  • 120-150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czubrycy czerwonej

Sposób przygotowania:

Hot dog bezglutenowy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo wody, ciasto powinno się troszeczkę lepić.

Stolnicę lekko podsypać mąką ziemniaczaną, kawałek ciasta (u mnie całość na 8 części) rozwałkować albo rozgnieść na płaski placek i zawinąć parówkę. Końcówki obciąć kawałek na końcem parówki :)

Po-nakłuwać wykałaczką i posmarować wodą.

Piec ok. 25 minut w 180 stopniach od momenty włączenia piekarnika, jak wkładamy do ciepłego to krócej. Zjeść po przestygnięciu.