Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

idealne ciasto na pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

czy mogą wyjść dobre pierogi bez dobrego ciasta? ja w to nie wierzę

idealne ciasto na pierogi

Składniki:

idealne ciasto na pierogi

 

  • 1 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 0,5 litra gorącej wody,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

idealne ciasto na pierogi
Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy jajka, oliwę i sól zagniatamy ciasto (nigdy nie wlewamy od razu 0,5 l wrzątku, bo może się okazać, że będzie go za dużo, i ciasto będzie za rzadkie, jeśli jednak nam się to przydarzy, dodajemy więcej mąki). Dzielimy je na kilka części i partiami rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placuszki, lub dzielimy ja niewielkie kwardaty, nakładamy farsz i zlepiamy.