Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Imprezowe skrzydełka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skrzydełka z kurczaka z słodko kwaśnym sosie to idealny pomysł na danie na przeróżne uroczystości, święta lub niedzielny obiad.

Imprezowe skrzydełka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Imprezowe skrzydełka

 

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szk. ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

Imprezowe skrzydełka

Przygotowanie mięsa

Imprezowe skrzydełka
Ze skrzydełek usuwamy cienkie końce oraz doprawiamy sola.

1. Skrzydełka myjemy, odcinamy w stawach cienkie końcówki, przekładamy do miski, solimy.

Przygotowanie marynaty

Imprezowe skrzydełka

2. Do drugiej miski wlewamy ketchup, miód, oliwę, musztardę, sos sojowy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Marynowanie mięsa

Imprezowe skrzydełka
Skrzydełka z kurczaka łączymy z marynatą i odstawiamy do lodówki

3. Mięso łączy z sosem i odstawiamy, na co najmniej dwie godziny.

Pieczemy skrzydełka

Imprezowe skrzydełka
skrzydełka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy

4. Po tym czasie skrzydełka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 35 minut w 180°c.

układamy na talerzu

Imprezowe skrzydełka
Danie wykładamy na talerz

5. Danie gotowe.

6. Smacznego