WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe kluseczki ziemniaczane/kuleczki ze smażonymi warzywami z bułką tartą i żółtym serem to moja propozycja na bezmięsny obiad.

Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Podzielić na 4 równe części. Jedną wyjąć i rozłożyć równomiernie na pozostałych ziemniakach. W puste miejsce nasypać tyle mąki ziemniaczanej żeby był równy poziom z ziemniakami. Dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.

Z ciasta odrywać malutkie kawałki i formować kuleczki. Kuleczki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuły ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić mrożone warzywa. Smażyć pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodać podzielone na kawałki brokuły. Wymieszać i przesmażyć. Posypać bułką tartą. Dodać kluseczki. Wymieszać. Smażyć razem kilka minut.

Posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco.

Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem
Warzywa z kluseczkami posypane żółtym serem.
Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem
Ugotowane kluseczki dodane do usmażonych warzyw
Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem
Usmażone na maśle warzywa posypane bułką tartą
Kluseczki ziemniaczane z warzywami i serem
Ugotowane brokuły dodane do pozostałych warzyw