Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie bitki każdy zje z przyjemnością, mięso wieprzowe z aromatycznym boczkiem wędzonym w pysznym sosie.

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

Składniki:

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

 

  • ½ kg schabu
  • 1 cebula
  • 20 dag grzybów suszonych
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 szk. bulionu rosołowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Mąka pszenna do panierki + 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

ETAP 1:

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Podlewamy bulionem rosołowym i gotujemy do miękkości.

ETAP 2:

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim

3. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na drugiej dużej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz wcześniej namoczone grzyby i pokroje w pół plasterki ogórki. Gotujemy 20 minut.

4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, wsypujemy paprykę ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

ETAP 3:

5. Sos łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.

6. Danie gotowe.

7. Smacznego