ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Indyjski pilaw klasyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najpopularniejsza wersja indyjskiego pilawu, z dwoma 'zelaznymi' przyprawami Indii - kminem i natka kolendry.

Indyjski pilaw klasyczny

Składniki:

Indyjski pilaw klasyczny

 

  • 1/2 kg dlugoziarnistego ryzu (najlepiej basmati - bialego lub mieszanki z brazowym)
  • kilka lyzek oleju roslinnego
  • kminu rzymskiego (w polskich przepisach straszy ostatnio pod zapozyczona nazwa kuminu - paskudna kalka z angielskiego
  • 1 lyzeczka od herbaty ziarenek pieprzu (czarny lub kolorowa mieszanka)
  • 1 wiekszy lisc laurowy lub dwa mniejsze
  • 1 ok. 10 cm laska cynamonu, polamana na kilka kawalkow
  • 4 cale ziarna kardamonu
  • 1 czubata lyzka ghee (maslo sklarowane) lub masla
  • 1 peczek natki kolendry (od biedy mozna zastapic pietruszka, ale smak i zapach juz inny, choc listki z wygladu dosc podobne)

 

 

Sposób przygotowania:

Indyjski pilaw klasyczny
1) Ryz dokladnie, przez jakis kwandrans, plukac pod biezaca woda, nastepnie namoczyc co najmniej na pol godziny. 2) Rozgrzac olej na bardzo duzej patelni, w woku lub w szerokim garnku o grubym dnie (takim do duszenia miesiwa), dodac ziarnka kminu, pieprzu i listek laurowy - ogrzewac na umiarkowanym ogniu az ziarnka zaczna 'strzelac' i olej zacznie nam pieknie pachniec 3) Wrzucic na patelnie doskonale odsaczony ryz, kawalki cynamonu i kardamon. Calosc obsmazac ok. 10 minut tak, by wszelkie ziarenka ryzu zostaly dokladnie pokryte olejem z przyprawami. Zalac ok. litrem wrzacej wody, lekko osolic, nakryc pokrywka i gotowac kolejne 8-10 minut. Dodac do garnka maslo ;lub ghee, wymieszac. Ponownie przykryc i dogotowywac 5-10 minut, az cala woda zostanie wchlonieta, a ryz bedzie wystarczajaco miekki. 4) Podajac posypac obficie posiekana natka kolendry. W Indiach pilaw jest samodzielnym, ale - przynajmniej u osob zamozniejszych - jednym z kilku jednoczesnie serwowanych dan. Pilawowi towarzysza rozne warzywa smazone w ciescie, rozne rodzaje podplomykow, chutneye, duszone warzywa etc., a - u nie-wegetarian - takze i dania miesne.

Tagi:

ryż przyprawy