Sposób przygotowania:
Indyjski pilaw klasyczny
1) Ryz dokladnie, przez jakis kwandrans, plukac pod biezaca woda, nastepnie namoczyc co najmniej na pol godziny. 2) Rozgrzac olej na bardzo duzej patelni, w woku lub w szerokim garnku o grubym dnie (takim do duszenia miesiwa), dodac ziarnka kminu, pieprzu i listek laurowy - ogrzewac na umiarkowanym ogniu az ziarnka zaczna 'strzelac' i olej zacznie nam pieknie pachniec 3) Wrzucic na patelnie doskonale odsaczony ryz, kawalki cynamonu i kardamon. Calosc obsmazac ok. 10 minut tak, by wszelkie ziarenka ryzu zostaly dokladnie pokryte olejem z przyprawami. Zalac ok. litrem wrzacej wody, lekko osolic, nakryc pokrywka i gotowac kolejne 8-10 minut. Dodac do garnka maslo ;lub ghee, wymieszac. Ponownie przykryc i dogotowywac 5-10 minut, az cala woda zostanie wchlonieta, a ryz bedzie wystarczajaco miekki. 4) Podajac posypac obficie posiekana natka kolendry. W Indiach pilaw jest samodzielnym, ale - przynajmniej u osob zamozniejszych - jednym z kilku jednoczesnie serwowanych dan. Pilawowi towarzysza rozne warzywa smazone w ciescie, rozne rodzaje podplomykow, chutneye, duszone warzywa etc., a - u nie-wegetarian - takze i dania miesne.