Sposób przygotowania:
Indyjski pilaw z soczewica
1) Soczewice umyc i namoczyc na conajmniej 3 godziny, a dobrze umyty ryz (plukac na sitku pod biezaca woda z 15 minut) na conajmniej godzine. Dobre umycie ziaren jest istotne: w pilawie ziarna ryzu nie moga sie kleic, ryz musi byc bardzo sypki - dobre umycie pozbawia go jego naturalnej, kleistej w gotowaniu, oslony 2) Na bardzo duzej patelni (mozna uzyc woka lub garnka o ciezkim dnie) rozgrzac lyzke oleju i calosc sklarowanego masla, wrzucic wszystkie przyprawy, lacznie z listkiem laurowym i cynamonem. Ogrzewac mieszac, az ziarenka popekaja i patelnia zacznie nam pieknie korzennie pachniec. 3) Dobrze odcedzic soczewice i ryz, wrzucic na patalnie czy do garnka i dokladnie wymieszac z tluszczem z przyprawami tak, by wszelkie ziarenka byly nim dokladnie pokryte. 4) Zalac taka iloscia zimnej wody, by ledwie pokryla potrawe, lekko osolic. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien do mozliwie najmniejszego i gotowac, mieszajac od czasu do czasu, az cala woda zostanie wchlonieta, a ryz i soczewica zmiekna (gdy mimo wszystko ryz gotuje sie za szybko, a woda wyparowuje, mozna jej troche wiecej dodac w trakcie gotowania) 5) Obrana cebule cienko pokroic w polksiezyce, zrumienic na oleju. Odsaczyc z nadmiaru tluszczu i udekorowac nia gotowy pilaw.