ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Indyjski pilaw z soczewica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W Indiach rozne rodzaje tzw. pulau (pilawu) sa samodzielnym daniem. W Polsce podamy je raczej jako dodatek do jakiegos miesiwa.

Indyjski pilaw z soczewica

Składniki:

Indyjski pilaw z soczewica

 

  • 5 dkg zoltej lub czerwonej soczewicy
  • ryzu dlugoziarnistego (najlepiej oryginalnego basmati, wskazana mieszanka pol na pol ryzu bialego i brazowego, nieluskanego
  • 1 cebula
  • olej roslinny
  • 10 dkg sklarowanego masla (ghee)
  • 1 lyzeczka ziarenek kminu rzymskiego
  • 3 gozdziki
  • cynamonu (w Indiach dodaje sie go ze 2 razy wiecej, ale dla Polaka moze byc za duzo
  • 5-8 ziarn kardamonu
  • 2 listki laurowe
  • sol

 

Sposób przygotowania:

Indyjski pilaw z soczewica
1) Soczewice umyc i namoczyc na conajmniej 3 godziny, a dobrze umyty ryz (plukac na sitku pod biezaca woda z 15 minut) na conajmniej godzine. Dobre umycie ziaren jest istotne: w pilawie ziarna ryzu nie moga sie kleic, ryz musi byc bardzo sypki - dobre umycie pozbawia go jego naturalnej, kleistej w gotowaniu, oslony 2) Na bardzo duzej patelni (mozna uzyc woka lub garnka o ciezkim dnie) rozgrzac lyzke oleju i calosc sklarowanego masla, wrzucic wszystkie przyprawy, lacznie z listkiem laurowym i cynamonem. Ogrzewac mieszac, az ziarenka popekaja i patelnia zacznie nam pieknie korzennie pachniec. 3) Dobrze odcedzic soczewice i ryz, wrzucic na patalnie czy do garnka i dokladnie wymieszac z tluszczem z przyprawami tak, by wszelkie ziarenka byly nim dokladnie pokryte. 4) Zalac taka iloscia zimnej wody, by ledwie pokryla potrawe, lekko osolic. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien do mozliwie najmniejszego i gotowac, mieszajac od czasu do czasu, az cala woda zostanie wchlonieta, a ryz i soczewica zmiekna (gdy mimo wszystko ryz gotuje sie za szybko, a woda wyparowuje, mozna jej troche wiecej dodac w trakcie gotowania) 5) Obrana cebule cienko pokroic w polksiezyce, zrumienic na oleju. Odsaczyc z nadmiaru tluszczu i udekorowac nia gotowy pilaw.

Tagi:

ryż soczewica