slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Indyk w sosie morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Zdrowy i chudy indyk w pysznym sosie z dodatkiem kaszy jaglanej.

Indyk w sosie morelowym

Składniki:

Indyk w sosie morelowym

 

  • 400 g sznycli z piersi indyka
  • garść suszonych moreli
  • 50 ml gorącej wody
  • 335 g gotowego sosu uniwersalnego jasnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie morelowym
Morele kroimy w cienkie paseczki i zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Cebulę obieramy z łusek i kroimy drobno, odstawiamy.

Mięso myjemy i osuszamy, przecinamy każdy plaster na pół, delikatnie oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso po 1 minucie z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni na talerz. Na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy cebulkę i podsmażamy.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy morele odsączone z wody i razem przesmażamy przez chwilę.

Dodajemy sos uniwersalny, mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wkładamy mięso i dusimy, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.

Tagi:

danie