Sposób przygotowania:
Indyk w sosie maślano -serowymprzygotowanie
Cebulę drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach masła-studzimy
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, cebulę, starte na małych oczkach ogórki, jajko.
Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą- dodajemy do masy mięsnej, doprawiamy pieprzem i wyrabiamy aż składniki się połączą a masa będzie kleista.
Dzielimy na 12 porcji ( jeżeli chcecie większe porcje to na 8)
Każdą porcje wyrabiamy przez chwilę,aż zrobi nam sie zwarta kulka, lekko spłaszczamy i oprószamy mąką.
smażenie
na niewielkiej ilości masła klarowanego na małym ogniu obsmażamy mięso, usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny
przygotowanie sosu
Serki miksujemy z bulionem i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem
duszenie
Zagotowujemy i wkładamy z powrotem mięso, dusimy przez 20 minut.
Pod koniec wsypujemy starty żółty ser i posiekany koperek.
Mieszamy i gotowe :)