reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Placki z cukinii z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te placuszki można też przygotować w wersji wegetariańskiej, niestety mój mięsożerca i woli tą wersje.

Placki z cukinii z boczkiem

Składniki:

Placki z cukinii z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z boczkiem

przygotowanie

Placki z cukinii z boczkiem
młodą cukiię ścieramy razem ze skórką, starszą trzeba obrać

Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeżeli mamy młodą cukinie i z miękką skórką to ten krok omijamy)

Ścieramy na dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i przekładamy na drobny durszlak lub sito.

Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut

przygotowanie

Placki z cukinii z boczkiem
Ilość mąki może być różna, to zależy w znacznej mierze od samej cukinii i jej świeżości jak i od tego jak mocną ją odciśniecie.

Boczek kroimy w kosteczkę

Cukinię przekładamy do miski, dodajemy boczek, jajko, sól i pieprz do smaku, koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Mieszamy i dopiero teraz stopniowo dodajemy mąkę.

smażenie

Placki z cukinii z boczkiem
placki mżna usmażyć bez oleju na patelni ceramicznej

Ciasto nie może być zbyt gęste, ale musimy pamiętać, że cukinia w dalszym ciągu może puszczać sok.

Od razu smażymy placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Ja podaję z sosem czosnkowym:)

Smacznego:)