Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z boczkiemprzygotowanie
Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeżeli mamy młodą cukinie i z miękką skórką to ten krok omijamy)
Ścieramy na dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i przekładamy na drobny durszlak lub sito.
Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut
przygotowanie
Boczek kroimy w kosteczkę
Cukinię przekładamy do miski, dodajemy boczek, jajko, sól i pieprz do smaku, koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy i dopiero teraz stopniowo dodajemy mąkę.
smażenie
Ciasto nie może być zbyt gęste, ale musimy pamiętać, że cukinia w dalszym ciągu może puszczać sok.
Od razu smażymy placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Ja podaję z sosem czosnkowym:)
Smacznego:)