Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem- doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem

Składniki:

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem

 

  • 2 płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej),
  • ½ brokuła,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 g sera żółtego,
  • kilka gałązek zielonego koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • mąka,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem
1. Rybę kroję na kawałki. Oprószam solą i pieprzem. Rybę obtaczam w mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony.

2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem.

3. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekam nożem.

4. Kawałki ryby układam w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby rozsmarowuję pastę z brokuła. Następnie nakładam porcję pieczarek i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Wierzch posypuję koperkiem i żółtym serem. Rybę zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni.