anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klopsiki z mielonego udźca indyka w aromatycznym sosie koperkowym, to lekkostrawne i smaczne danie odpowiednie dla całej rodziny.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

 

 

 

  • PONADTO:
  • mąka tortowa – do obtoczenia klopsików
  • rosół drobiowy – 4 szk.
  • śmietana do sosów 18% - 1/2 szk.
  • mąka tortowa – 1 łyżka
  • koperek – 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

ETAP 1:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
W misce mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami marynaty odstawione do zamarynowania.

Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z solą, pieprzem świeżo mielonym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić na godzinę do zamarynowania.

ETAP 2:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Zamarynowane mięso zmielone w maszynce do mięsa.

Następnie mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

ETAP 3:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Na patelni cebula drobno pokrojona w trakcie smażenia.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i dodać do mięsa.

ETAP 4:

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Uformowane niewielkich rozmiarów klopsiki.

Rozgnieciony czosnek, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą dodać do miski z mięsem. Całość dokładnie wyrobić i uformować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w mące.

W szerokim rondlu zagotować rosół, wrzucić klopsiki i gotować na wolnym ogniu około 15 – 20 minut. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową na talerz.

Wywar z gotowania klopsików zagotować. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dodać trochę gorącego wywaru, wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Jeśli to konieczne, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu i podgrzać.