Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Indyk z brokułem i serem w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienita rolada drobiowa z brokułem i serem żółtym upieczona w cieście francuskim. Możemy podać ja na obiad na ciepło lub na zimno jako przystawka. Do rolady pasuje także ciepły sos pieczarkowy , chrzanowy czy też koperkowy.

Indyk z brokułem i serem w cieście francuskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Indyk z brokułem i serem w cieście francuskim

 

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1/2 brokuła ( ok.250g.)
  • 6 plastrów sera żółtego ( użyłam odmiany o kolorze pomarańczowym)
  • słodka papryka ( ok. 2 łyżek)
  • sól , pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Indyk z brokułem i serem w cieście francuskim
Brokuła ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, pokroić na małe kawałki. Filet z indyka umyć osuszyć, rozciąć na płat, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na całej szerokości mięsa plastry sera żółtego i kawałki brokuła.

Ścisło zwinąć mięso w rulon, oprószyć słodką papryką.

Ciasto francuskie rozwinąć, na środku położyć indyka, brzegi ciasta pociąć w paski. Paski nakładać na mięso raz z jednej a następnie z drugiej strony każdy pasek smarując roztrzepanym jajkiem.

Ostatnimi dwoma owinąć roladę w koło.

Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Indyk z brokułem i serem w cieście francuskim
Indyk rolowany z brokułem i serem w cieście francuskim