LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Indyk w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite danie, na gorąco i na zimno.

Indyk w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie ok. 300 g
  • seler, marchew, por po 10 dag
  • żółtka 2
  • bułka tarta 2 łyżki
  • udziec indyka bez kości 1 kg
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Indyk w cieście francuskim
Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką. Udziec indyka obrać ze skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw, zamknąć, związać nicią. Zapiec przez 40 minut w 180 stopniach. Na cieście francuskim ułożyć resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka (bez nici) i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Piec indyka w cieście przez ok. 30 minut. Kroić w plastry.
Indyk w cieście francuskim
Przygotowanie warzyw do indyka w cieście.
Indyk w cieście francuskim
Wyłozenie masy warzywnej na cieście francuskim.
Indyk w cieście francuskim
Ułożenie indyka na warzywach i cieście francuskim.
Indyk w cieście francuskim
Upieczony udziec indyka w ciescie francuskim.