Aannkaa82

Aannkaa82

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie inspirowane przepisem Jamiego Olivera, jednak nie jest wierną kopią oryginału - wprowadziłam niewielkie zmiany. Smakuje wyjątkowo!

Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym recznikiem i natrzec przyprawami (sól, pieprz, szałwia). Polać sosem worcestershire.

2. Mięso zwinąć w ładną roladkę, obwiązać i upiec. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec mięso około 1-1,5 godziny. Wystudzić.

3.Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzi i odstawić na około 20 minut. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i podsmażyc na maśle, dodając namoczone grzyby i pokrojoną cebulę. Dodać gałazke rozmarynu i ewentualnie doprawić solą. Grzyby wystudzić.

4.Ciasto francuskie podzielić na dwie cześci. Na jednej ułożyć połowę grzybów, na nich mięso i znów grzyby. Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego.

5. Skleić brzegi i całość posmarować rozmąconym jajkiem.

6. Piec w temperaturze 180 stopni około godzine.

* Mięso i grzyby najlepiej przygotować dzień wczesniej ponieważ muszą być dokładnie wystudzone.



Danie zainspirowane przepisem Jamiego Olivera z programu "Wesołe Świeta Jamiego". Jednak nie jest wierną kopią oryginału, wprowadziłam niewielkie zmiany. MImo to jest to wyjątkowe danie które wyjątkowo smakuje :)
Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
Etap 1 Filet umyć, osuszyć i natrzec przypraawami.
Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
Etap 2 Mieso zwinąż w ładna roladkę i upiec.
Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
Etap 3 Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie na około 20 minut. PIeczarki pokroić i podsmażyć na maśle, dodajac grzyby i cebule oraz rozmaryn.
Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
Etap 4 Ciasto francuskie podzielić na dwie cześci. Ułożyć na nim grzyby i mieso. Przykryć drugą cześcia ciasta. Skleić brzegi i upiec.