Sposób przygotowania:
Pierś z indyka w cieście francuskim z grzybami
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym recznikiem i natrzec przyprawami (sól, pieprz, szałwia). Polać sosem worcestershire.
2. Mięso zwinąć w ładną roladkę, obwiązać i upiec. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec mięso około 1-1,5 godziny. Wystudzić.
3.Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzi i odstawić na około 20 minut. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i podsmażyc na maśle, dodając namoczone grzyby i pokrojoną cebulę. Dodać gałazke rozmarynu i ewentualnie doprawić solą. Grzyby wystudzić.
4.Ciasto francuskie podzielić na dwie cześci. Na jednej ułożyć połowę grzybów, na nich mięso i znów grzyby. Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego.
5. Skleić brzegi i całość posmarować rozmąconym jajkiem.
6. Piec w temperaturze 180 stopni około godzine.
* Mięso i grzyby najlepiej przygotować dzień wczesniej ponieważ muszą być dokładnie wystudzone.
Danie zainspirowane przepisem Jamiego Olivera z programu "Wesołe Świeta Jamiego". Jednak nie jest wierną kopią oryginału, wprowadziłam niewielkie zmiany. MImo to jest to wyjątkowe danie które wyjątkowo smakuje :)
1. Filet z indyka umyć, osuszyć papierowym recznikiem i natrzec przyprawami (sól, pieprz, szałwia). Polać sosem worcestershire.
2. Mięso zwinąć w ładną roladkę, obwiązać i upiec. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec mięso około 1-1,5 godziny. Wystudzić.
3.Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzi i odstawić na około 20 minut. Pieczarki obrać pokroić w plasterki i podsmażyc na maśle, dodając namoczone grzyby i pokrojoną cebulę. Dodać gałazke rozmarynu i ewentualnie doprawić solą. Grzyby wystudzić.
4.Ciasto francuskie podzielić na dwie cześci. Na jednej ułożyć połowę grzybów, na nich mięso i znów grzyby. Całość przykryć drugą częścią ciasta francuskiego.
5. Skleić brzegi i całość posmarować rozmąconym jajkiem.
6. Piec w temperaturze 180 stopni około godzine.
* Mięso i grzyby najlepiej przygotować dzień wczesniej ponieważ muszą być dokładnie wystudzone.
Danie zainspirowane przepisem Jamiego Olivera z programu "Wesołe Świeta Jamiego". Jednak nie jest wierną kopią oryginału, wprowadziłam niewielkie zmiany. MImo to jest to wyjątkowe danie które wyjątkowo smakuje :)
kołczu