malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Jabłecznik czekoladowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na cieście pojawiają się śliczne łzy podczas pieczenia białek. Wygląda to pięknie na tym cieście jako dekoracji. Jest bardzo smaczne.

Jabłecznik czekoladowo-orzechowy

Składniki:

Jabłecznik czekoladowo-orzechowy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 margaryna, 3
  • łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 1 kg jabłek,
  • 5 białek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 10 dag orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik czekoladowo-orzechowy
Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie gładkie ciasto, dzielimy na dwie części jedną część rozwałkowujemy na prostokątnej blasze. Jabłka bez skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach kładziemy na ciasto, następnie wykładamy ugotowane budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, posypujemy startymi orzechami. Drugą część ciasta należy rozwałkować na stolnicy owinąć wałek i delikatnie położyć na ciasto. Piec 30 min. w temp. 170 stopni. Następnie wyjmujemy ciasto i wylewamy ubite białka z cukrem pudrem, zapiekamy 15 min. w temp. 160 stopni.