Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto wafelkowo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowych gości, oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z nutką smaku kakaowego z orzechami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ciasto bez pieczenia.

Ciasto wafelkowo orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto wafelkowo orzechowe

 

  • 300 g wafelków kakaowych
  • 200 g orzechów ziemnych solonych
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • Odrobinę mleka
  • Czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ciasto wafelkowo orzechowe

I

Ciasto Wafelkowo Orzechowe
Przygotowanie spodu ciasta, układamy herbatniki namoczone w maleku na dnie formy i smarujemy masą kajmak.

1. Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
2. Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmak.

II

Ciasto Wafelkowo Orzechowe
Przygotowanie masy, śmietanę ubijamy z mascarpone i łączymy z pokruszonymi wafelkami.

3. Śmietanę ubijam z mascarpone mikser około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.

III

Ciasto Wafelkowo Orzechowe
Przygotowanie następnych warstw z ciastek i masy.

4. Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmak i dokładnie mieszam, Masę wykładam na herbatniki

IV

Ciasto Wafelkowo Orzechowe
Przygotowanie masy białej, układanie ciastek. masy kajmak i masy białej.

5. Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, smaruję masą kajmak, następnie układam masę białą

V

Ciasto Wafelkowo Orzechowe
Przygotowanie czekolady, ścieramy i łączymy z orzechami. Posypujemy wierzch ciasta.

6. Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.

VI

Ciasto Wafelkowo Orzechowe

8. Gotowe.
9. Smacznego.