Sposób przygotowania:
Kruchy jabłecznik z posypką orzechową
Robimy ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki. Dodajemy dwa żółtka , proszek do pieczenia. Mieszamy dodajemy cukier 1/2 szklanki i odrobinę soli, dodajemy pokrojone zimne masło. szybko siekamy i urabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Jabłek obieramy i kroimy w plasterki cukrzymy i posypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na tortownicę. Nakłuwamy widelcem układamy jabłka.Następnie kładziemy następną warstwę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy wierzch ciasta. Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem do smaku. Na ciasto wykładamy piane i posypujemy tartymi orzechami. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min.