Sposób przygotowania:
Jablecznik z bita piana i kruszonka
1. Odmierzyc make z cukren, proszkiem do pieczenia i ,cukrem waniliowym. Wylozyc to na stolnice, zrobic wglebienie na srodku i dolozyc zoltka i roztopiony tluszcz oraz zapachy. Wyrobic recznie. Nie ugniatac ciasta, polaczyc wszystko tak aby ciasto bylo rozkruszajace sie, tworzace zaciery. Podzielic je na 3 czesci. Do jednej dolozyc 2 lyzki kakao i wymieszac rekoma. 2. Obrac i zetrzec na grubej tarce jablka, odstawic. 3.Ubic bialka z dodatkiem cukru pudru, na sztywo. 4.Przygotowana forme ( u mnie prostokatny szklak o wymiarach 35cm x 22 cm.) napelnic warstwa jasna, rozkruszajac na powierzchni , nastepnie rozkruszyc czesc z kakao. Wylozyc na to starte jablka, ktore przykrywamy warstwa ubitej piany. Na wierzchu rozkruszamy pozostala jasna czesc ciasta. Pieczemy w temp.ok.200 stopni C ok. 50 min. 5.Po wystudzeniu polewamy lukrem. Lukier: Na 1,5 lyzki stolowej soku daje tyle cukru pudru az uzyskam odpowiedniej gestosci lukier. Polewam w dowolny sposob.