Maljoaata

Maljoaata

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Jablecznik z bita piana i kruszonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W porze sezonu jablkowego warto sprobowac nieco inny jablecznik, niz ten tradycyjny. Zawsze sie udaje i jest bardzo prosty,

Jablecznik z bita piana i kruszonka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jablecznik z bita piana i kruszonka

 

  • 600 g maki
  • 1 kostka masla (250g)
  • 3 lyzki stolowe smalcu
  • 4 czubate lyzki stolowe cukru
  • 1 plaska lyzka stolowa proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy i pomaranczowy
  • 6 jaj ( oddzielone zoltka i bialka)
  • 1,5 kg. obranych i startych na duzych otworach jablek
  • 2 lyzki stolowe kakao sypkiego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder ( tyle ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej gestosci)

 

 

Sposób przygotowania:

Jablecznik z bita piana i kruszonka
1. Odmierzyc make z cukren, proszkiem do pieczenia i ,cukrem waniliowym.   Wylozyc to na stolnice, zrobic wglebienie na srodku i dolozyc zoltka i roztopiony tluszcz oraz zapachy. Wyrobic recznie. Nie ugniatac ciasta, polaczyc wszystko tak aby ciasto bylo rozkruszajace sie, tworzace zaciery. Podzielic je na 3 czesci. Do jednej dolozyc 2 lyzki kakao i wymieszac rekoma. 2. Obrac i zetrzec na grubej tarce jablka, odstawic. 3.Ubic bialka z dodatkiem cukru pudru, na sztywo. 4.Przygotowana forme ( u mnie prostokatny szklak o wymiarach 35cm x 22 cm.) napelnic warstwa jasna, rozkruszajac na powierzchni , nastepnie rozkruszyc czesc z kakao. Wylozyc na to starte jablka, ktore przykrywamy warstwa ubitej piany. Na wierzchu rozkruszamy pozostala jasna czesc ciasta. Pieczemy w temp.ok.200 stopni C ok. 50 min. 5.Po wystudzeniu polewamy lukrem. Lukier: Na 1,5 lyzki stolowej soku daje tyle cukru pudru az uzyskam odpowiedniej gestosci lukier. Polewam w dowolny sposob.
Jablecznik z bita piana i kruszonka
Etap 1
Jablecznik z bita piana i kruszonka
Etap 2