iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Jabłecznik z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię jabłecznik, dlatego często go piekę na różne sposoby. Dodaję różne składniki np. budyń lub jak w tym przypadku kisiel, zawsze smakuje świetnie.

Jabłecznik z kisielem

Składniki:

Jabłecznik z kisielem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 margaryna,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 1 kg jabłek + 1/2 szklanki cukru,
  • 2 kisiele czerwone,
  • 5 białek + szklanka cukru,

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kisielem
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Jedną z części ciasta należy rozwałkować na prostokątnej blasze. Jabłka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować z cukrem, następnie rozkładamy na cieście, przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta i pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni. 10 min. przed zakończeniem pieczenia rozkładamy na cieście ubite z cukrem białka i pieczemy kolejne 10 min. wyjmujemy studzimy. Kisiele gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polewamy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki.