Sposób przygotowania:
jabłecznik z orzechami
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować, wyłożyć na stolnicę, posypać mąką. Wyrobić szybko ciasto, dosypując mąki, by do rąk się nie kleiło. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubijając dodać żółtka, następnie wsypać mąkę z proszkiem. Masa orzechowa: orzechy zemleć, zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechy i po łyżce alkohol. Polewa: wszystkie składniki rozpuścić, cały czas mieszając. Jabłecznik: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wykleić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszkę wyciągnąć delikatnie z piekarnika, wylać równomiernie biszkopt. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Piec 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić zdjąć z góry skórkę. Ciasto posmarować masą. Polać polewą. j