agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

jabłecznik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jabłecznik z orzechami przepyszny jest

jabłecznik z orzechami

Składniki:

jabłecznik z orzechami

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 85 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • ¾ szklanki mleka
  • 170 g masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kieliszek alkoholu do smaku
  • Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik jabłek z rodzynkami (720g)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

jabłecznik z orzechami
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować, wyłożyć na stolnicę, posypać mąką. Wyrobić szybko ciasto, dosypując mąki, by do rąk się nie kleiło. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubijając dodać żółtka, następnie wsypać mąkę z proszkiem. Masa orzechowa: orzechy zemleć, zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechy i po łyżce alkohol. Polewa: wszystkie składniki rozpuścić, cały czas mieszając. Jabłecznik: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wykleić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszkę wyciągnąć delikatnie z piekarnika, wylać równomiernie biszkopt. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Piec 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić zdjąć z góry skórkę. Ciasto posmarować masą. Polać polewą. j