Sposób przygotowania:
JABŁECZNIK z kisielem i budyniem
Margarynę rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia (nie zagniatać). Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym, dodać do przygotowanej mąki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część schłodzić w lodówce, drugą zamrozić w wałeczkach.
Jabłka obrać, wykroić pestki, pokroić w kostkę lub plasterki, posypać 5 łyżkami cukru i suchym kisielem, wymieszać i odstawić (aż się rozmoczy).
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną i posypaną mąką blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka.
Ubić pianę z białek, dodać 3/4 szkl. cukru i suchy budyń, wymieszać, rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć zmrożone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.
Jabłka obrać, wykroić pestki, pokroić w kostkę lub plasterki, posypać 5 łyżkami cukru i suchym kisielem, wymieszać i odstawić (aż się rozmoczy).
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną i posypaną mąką blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka.
Ubić pianę z białek, dodać 3/4 szkl. cukru i suchy budyń, wymieszać, rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć zmrożone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.
junette
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6819.html