Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Jabłka Chatelaine

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniale prezentujący się deser o niesamowitym smaku

Jabłka Chatelaine

Składniki:

Jabłka Chatelaine

 

  • 310 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 85 g czereśni, przekrojonych na pół
  • 40 g pokruszonych makaroników
  • 50 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 250 ml wrzącego mleka

Sposób przygotowania:

Jabłka Chatelaine
Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych. NIE PRZEKRAJAĆ! Należy wyciąć otwór z jednej strony jabłka. W rondelku zagotować wodę z cukrem i wanilią. Odparować, aż do uzyskania 310 ml. Przelać do płytkiego naczynia, na wierzchu ułożyć jabłka. Jabłka posmarować syropem i masłem. Czereśnie wymieszać z makaronikami i wciskać do wydrążonych otworów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, aż zmiękną. Wyłożyć na półmisek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać ciepłe mleko. Gotować w garnku z podwójnym dnem, aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Polać jabłka i podawać.