Sposób przygotowania:
Jabłka faszerowane żółtym serem
Umyte jabłka wydrążyć tak, by pozostała warstwa miąższu grubości około 1 cm i natrzeć sokiem z cytryny (również wydrążony miąższ), aby nie sczerniały. Część sera zetrzeć na tarce (aby otrzymać 2 łyżki wiórków do dekoracji), resztę pokroić w kostkę i połączyć z sałatą pokrajaną w cienkie paski oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Jogurt wlać do miseczki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną cukru pudru i winem. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pokrajanym serem.Otrzymanym nadzieniem nafaszerować jabłka i posypać je tartym serem. Przed podaniem schłodzić. Uwaga: Jeśli potrawę przygotowujemy z jabłek o zielonejskórce, przybieramy je plasterkami pomidorów i natką pietruszki. Do przybrania czerwonych jabłek używamy kontrastowych liści sałaty lub pasków zielonej papryki. Smacznego ; )