SUPERPRZEPIS

Jabłka pieczone z powidłami i pianą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jabłka pieczone z powidłami i pianą Więcej zdjęć (3)

Na deser proponujemy pieczone jabłka z powidłami - akurat są dobre i łatwo je dostać. Jabłka można zapiekać także z innymi dodatkami.

Składniki:

Jabłka pieczone z powidłami i pianą

 

  • 4 jabłka
  • 2 białka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z powidłami i pianą
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ułożyć (przekrojoną stroną do góry), na przygotowanej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.Miejsca po usunięciu gniazd nasiennych napełnić powidłami. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15-20 minut.Białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę, przełożyć do worka cukierniczego. Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, łyżeczką lub szprycą nakładać pianę na powidła.Jabłka włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać aż piana będzie miała złoty kolor.
Jabłka pieczone z powidłami i pianą
Wydrążone miejsca napełnić powidełkami lub konfiturą.
Jabłka pieczone z powidłami i pianą
Powidełka przykryć stożkami ubitej piany z cukrem.