Sposób przygotowania:
Racuszki drożdżowe z jabłkami
Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam. Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku.