nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jabłka pod kruszonką z lodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki do przygotowania deser. Maślana kruszonka pysznie smakuje z podpieczonymi jabłkami. Kruszonka jest intensywnie pachnąca wanilią i cynamonem, które są przyjemnie wyczuwalne w smaku.

Jabłka pod kruszonką z lodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kruszonką z lodami

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 130g masła plus trochę do wysmarowania naczynia do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon mielony
  • aromat waniliowy
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką z lodami
Do jednego naczynia przesypać mąkę i biały cukier oraz dodać do nich masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników ręcznie przygotować kruszonkę rozcierając ze sobą wszystkie wcześniej wymienione składniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić jabłka do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Jabłka posypać brązowym cukrem oraz sporą dawką cynamonu, Umieszczone w naczyniu jabłka przykryć przygotowaną wcześniej kruszonką kładąc ją na jabłkach. Jabłka przykryte kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 40 minut. Podawać ciepłe jabłka zapieczone pod kruszonką z waniliowymi lodami.
Jabłka pod kruszonką z lodami
Pokrojone jabłka obsypane cukrem i cynamonem umieszczone w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
Jabłka pod kruszonką z lodami
Mąka,biały cukier,masło i aromat waniliowy umieszczony w jednym naczyniu przed zagnieceniem kruszonki.
Jabłka pod kruszonką z lodami
Przygotowana ręcznie kruszonka przed wyłożeniem jej na jabłka.
Jabłka pod kruszonką z lodami
Jabłka przykryte kruszonką tuż przed wstawieniem ich do piekarnika.