jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłka pod kruszonką z musli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To szybki i smaczny deser. Osobiście mam słabość do takich ciepłych i słodkich posiłków:). Zachęcam do przygotowania!

Jabłka pod kruszonką z musli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kruszonką z musli

 

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm
  • Składniki:
  • 300 g musli śniadaniowego,
  • 150 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • Około 5-7 jabłek (wszystko zależy od ich wielkości),
  • Łyżeczka cynamonu,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • Melisa do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruszonką z musli
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Formę smarujemy tłuszczem. Tak przygotowaną napełniamy jabłkami. Mąkę, musli, cukier oraz masło przekładamy do jednej miski. W dłoniach zagniatamy składniki, tak by powstała kruszonka. Do gotowej dokładamy cynamon. Kruszonkę wykładamy na jabłka. Całość zapiekamy około 30-40 minut w 180˚C. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić.
Jabłka pod kruszonką z musli
jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu
Jabłka pod kruszonką z musli
Składniki kruszonki umieszczamy w misce.
Jabłka pod kruszonką z musli
Na koniec do kruszonki dodajemy cynamon.
Jabłka pod kruszonką z musli
Gotową kruszonką przykrywamy jabłka. Pieczemy.