jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jabłka pod kakową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jabłka pod kakaową kruszonką smakują wyśmienicie!

Jabłka pod kakową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod kakową kruszonką

 

  • około 1,5 kg jabłek
  • 5 dag biszkoptów
  • 1 kisiel cytrynowy
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • masło do wysmarowania formy

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kakową kruszonką
Z masła,cukru, kakao, mąki i czekolady zagniatamy kruszonkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce. Obieramy jabłka, kroimy je w plasterki, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez chwilę, by jabłka lekko zmiękły. Po przestudzeniu dodajemy kisiel, cukier do smaku (w zależności od tego , jak kwaśne są jabłka) - mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na dnie pokruszone biszkopty. Rozkładamy warstwę jabłek, wyrównujemy ją. Na górze układamy kruszonkę, posypujemy ją brązowym cukrem. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Zapiekamy około 40 minut w zależności od wielkości formy a co za tym idzie grubości warstwy jabłek.Jabłka takie smakują wyśmienicie z dodatkiem lodów waniliowych.
Jabłka pod kakową kruszonką
Obieramy jabłka, kroimy je w plasterki, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez chwilę, by jabłka lekko zmiękły.
Jabłka pod kakową kruszonką
Z masła,cukru, kakao, mąki i czekolady zagniatamy kruszonkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce.
Jabłka pod kakową kruszonką
Na górze układamy kruszonkę, posypujemy ją brązowym cukrem.
Jabłka pod kakową kruszonką
Wstawiamy formę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Zapiekamy około 40 minut w zależności od wielkości formy