Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jabłka prażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

prażone jabłka do słoików - dobre w zimie do szarlotki

Jabłka prażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka prażone

 

  • 4 kg jabłek (waga po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka wody
  • ok 50dag cukru

Sposób przygotowania:

Jabłka prażone
jabłka obieramy, wykrawamy środek i kroimy je w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Wlewamy do jabłek wody (jeśli jabłka są mało soczyste można nieco wiecej) i zaczynamy je prażyć na wolnym ogniu - często mieszamy by się nie przypaliły. Kiedy Jabłka się już rozpadną (tak jak na 2 zdjeciu) to dodajemy do nich cukier i prażymy jeszcze przez 20 minut. Na drugi dzień ponownie prażymy jabłka na wolnym ogniu przez 30 - 45 minut, po czym gorące przekładamy do słoików i odwracamy je na 10 minut do góry dnem.

Jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej cukru, moje były mocno soczyste i słodkie, dlatego podałam takie proporcje, jakie u mnie były idealne, jednak wszystko mozna dopasować do rodzaju jabłek.
Jabłka prażone
jabłka podczas prazenia często musimy mieszac aby sie nie przypaliły
Jabłka prażone
Gotową mase jabłkową przekładamy do słoików gdy jest gorąca
Jabłka prażone
Etap 3
Jabłka prażone
Etap 4